Skapa skoltidning

 
Så enkelt skapar vi skoltidning!

Vi förvandlar klassrummet till en tidningsredaktion under en dag! Här är jag på Internationella Engelska Skolan i Solna och redaktionen för The Times of IES i Solna, med elever från 4:an till 9:an. 

Jag har jobbat med print och press i 25 år och utvecklat tidningar i flera redaktioner, i yrkesroll som exempelvis Art director, redaktör, illustratör, journalist. Det är fantastiskt roligt att möta upp nästa generation. Det är naturligt och enkelt att genom en skoltidning lyfta varandra, lyfta fram olika röster, vara kreativa och få testa olika uttryck och infallsvinklar både enskilt och tillsammans. Tidningar som är en grund för vår demokrati.

Här testar eleverna på olika roller i en redaktion, som journalist, illustratör, redaktör etc. Vi fokuserar främst på skapande processer snarare än en färdig produkt. Jag blandar teori och teknik med roliga och användbara tips & knep från en redaktions vardag. Finns också tillhands vid långsiktig produktion. 

Vill du också Skapa skoltidning, eller redan har en pågående och vill få inspiration av hur en redaktion jobbar, kontakta mig: evaedberg2@gmail.com

Röster från eleverna:

"Jag har lärt mig mer generellt om hur man förbättrar en tidning för att fånga in så många läsare som möjligt"

"Jag har lärt mig hur man organiserar processen"

"Även hur man ska anpassa sig till en målgrupp"

"Att man måste samarbeta för att tidningar ska fungera"

"Ha intressanta, färgglada och överraskande bilder och rubriker."

"Vi testar och gör journalist, illustratör och redaktör"

"Jag gjorde ett kul collage"

"I was realy happy to meet a professional like you".