Bilderbok stärker barns psykiska hälsa

 


















Bilderbok främjar barns psykiska hälsa och förebygger ohälsa 
Sams skugga - 5 knep som stärker psykisk hälsa


Sam har flyttat och känner sig ensam. Sam får en idé och ringer på hos sina nya grannar. Men hur ska Sam lyckas få en vän när skuggan Bo följer efter och pruttpratar? När grannarnas djuriska skuggsidor dyker upp tar Skuggan Bo till sina fem starka knep. Var beredd på överraskande roliga vändningar och oväntad vänskap. 

Sams skugga - 5 knep som stärker psykisk hälsa är som en studsmatta som stärker barns hälsa i vardagen. I lekfullt samspel mellan bild, saga och fakta om psykisk hälsa gör Sams skugga flera upphopp och når långt utöver sin tänkta målgrupp. Den ger hopp tillsammans. 

– Fem knep kan låta på tok för enkelt, men tanken är inte "Quick fix", snarare en lättläst saga för alla dagar i veckan som ger styrka i längden, säger författare Eva Edberg i ett pressutskick. Daglig tandborstning stärker friska tänder, vardagsmotion stärker kroppen, men hur stärker vi våra psykiska hälsa på ett enkelt sätt till vardags?

Sams skugga tipsar om fem enkla vardagsknep som både främjar hälsa och förebygger ohälsa, och som grundar sig på forskning. Den klargör ord som ångest, stress och oro. Innehåller roliga ordlekar, humor och humör. Sätter ord på såväl soliga som skuggiga känslor och tankar. Bra samtalsunderlag.  

Från början var det Ing-Marie Wieselgren som undrade om jag ville skapa en saga fritt inspirerat av Huskurer för psykisk hälsa, berättar Eva Edberg.

Huskurer för psykisk hälsa beskriver hur man kan stärka sig själv med fem enkla knep i vardagen. De baseras på forskning och är framtagen av Kraftsamling för psykisk hälsa vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), där Ing-Marie Wieselgren verkade som sektionschef för Uppdrag Psykisk Hälsa. 

I samverkan med Kraftsamlingen har författare Eva Edberg tagit avstamp från Huskurerna och fritt inspirerats av dem i en måbra-bok för barns alla skolhus och hem. 

Läsupplevelsen tas smidigt vidare med en samtalsguide i slutet av boken, samt med handledning och stöd från nätet.

”Den var superbra!” 
”Skuggan var rolig.” /Skolklass. 

”Bra positiv vinkel om psykisk hälsa.” 
”Uttryck och bilder i sig är häftiga och färgstarka.” /Lärare

”Sams skugga är helt i linje med vad jag brinner för, dvs förebyggande hälsoarbete.” /Kurator

Sams skugga - 5 knep som stärker psykisk hälsa finns på Adlibris och Bokus.

Fem huskurer för psykisk hälsa - ungdom och lärarhandledning finns att ladda ner på SKR:s hemsida (Uppdrag psykisk hälsa). 


/ Ur nyhetsbrev om Sams skugga - 5 knep som stärker psykisk hälsa, av Eva Edberg.